Виготовляє складні оригінальні композиції з живих, штучних, висушених квітів декоративно-листяних рослин. Створює декор, оздоблює приватні помешкання і садиби, вулиці, площі, офіси, ресторани, концертні зали, театральні сцени, весільні, жалобні церемонії, державні, релігійні та інші урочистості, свята.
Флорист — професія дизайнера – декоратора, що оформляє приміщення з допомогою живих чи засушених квітів та рослин. Також створює квіткові композиції до різноманітних свят, весіль. Флорист-професіонал повинен бути знайомий з основами декору та кольористики.
Флорист – 2 розряд
Повинен знати: історію мистецтва флористики; розрізнювальні особливості українських, європейських, японських та інших шкіл флористики; асортимент квіткових та декоративно-листяних рослин; способи транспортування та зберігання рослинного матеріалу; технологію первинного оброблення рослинного матеріалу; робочий інструмент та фурнітуру; символіку квітів та рослин.
Повинен уміти: готувати для роботи згідно з затвердженою у встановленому порядку технологією первинного оброблення рослинного матеріалу: зрізані квіти, гілки, плоди, листя тощо. Додержуватись правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та гігієни, протипожежного захисту та охорони навколишнього середовища.
Флорист – 3 розряд
Повинен знати: світову історію розвиту мистецтва флористики; принципи, напрями, стилі шкіл флористики; основи формоутворення букетів, сюжетних композицій та інших видів робіт; основи флористики і декору; технології виготовлення букетів, композицій, кошиків з живих квітів та іншого рослинного матеріалу; основи техніки індивідуальної роботи.
Повинен уміти: виготовляти бутоньєрки, букети, прості сюжетні композиції з живих зрізаних квітів та іншого рослинного матеріалу відповідно до затверджених у встановленому порядку технологічних процесів. Складати композиції за відомими зразками з урахуванням декоративно-стильових ознак українських, європейських, японських та інших шкіл флористики.
6. Загальнопрофесійні вимоги
Повинен:
а) раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;
б) додержуватись норм технологічного процесу;
в) не допускати браку в роботі;
г) знати й виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;
д) використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);
є) знати основи інформаційних технологій.